2002 Дукати 998

Данас сам се мало играо са 998 и захваљуљући апарату за очитавање издувних гасова нашао сам да хоризонтали цилиндар ради у богатом режиму и да нешто није у реду (вертикални цилиндар је био на 4% ЦО, а хоризонтални на 7.45% ЦО и нисам могао ништа да урадим да се изједначи са вертикалним) . Кад сам скинуо кабал од свечице нашао сам рђу у лули и због тога је била лоша варница, а смеша сувише богата. Пре овог сам поправио инсталацију јер је неко ставио неки аларм и покидао много жица директно из кутије са осигурачима. Нашао сам да алтенатор не пуни па сам проверио диоде у реглеру, све је било како треба, али ђек са три жуте жице се некад прегрејао и ту је било лош контакт. Сад ради како треба. Нажалост не могу да поручим нове каблове јер Дукати у Болоњи је затворен па ћу да правим нове сам. Требало ми пар дана да делови стигну и направио сам нове каблове за свечице. Мотор ради веом лепо док се не загреје, а кад се загреје не ради лепо по звуку из ауспуха. Оставио сам пострани 998  неколико дана и радио на пар априлија које су чекале на сервис.

20200322_153127.jpg

Енигма са 998 се наставља и јуче сам посветио цео дан том мотору да га коначно завршим. Уз паузе и прекиде од стране клијената или телефонслих позива радио сам на мотору од 12:00-22:30. Прво сам јуче ујутро испустио стари антифриз и сипао пола литре сирчета, а дестилованом водом сам допуни расхладни систем. Сирче користим да исперем цео систем за хлађење. То сам поновио два пута тј. док чиста вода није излазила из блока мотора. Сипао сам розе антифриз који има тачку кључања 130°Ц ( све што сам пре могао да нађем је са тачком кључања до 107°Ц). Што је веома важно код скоро сваког мотора данас. Многи упале вентилатор између 103°Ц – 105°Ц и мотор у градској вожњи се прегрејава или прокува. Вентилатори су одрадили своје више пута и казаљка се није померала даље од 215°Ф (102°Ц). Што је веома добро за овај модел, јер многи раде на темпратури од 230°Ф (110°Ц). Мотор је радио смирено на леру, али звук није био од 998 као и што сам приметио и првог дана кад сам радио, више ми је звучао као да има лоша три цилиндра. Знам да не звучи логично, али је истина. Снимио сам па можете да послушате, а моја професионална деформација ми не дозвољава да оставим ствари да раде, а да то није како треба. Иако сам наштеловао гориву смешу по цилиндру и провозао мотор нисам био задовољан јер звук није био како треба да буде. Штелујучи гориву смешу ја увек кренем са шрафовима за проток ваздуха да буду отворени један пун круг, али на овом мотору су 2.5 или више на оба цилиндра. Без обзира шта да урадим тако мора да буде.

 Моје искуство ми говори ако су ти шрафови отворени више од 1.5 круг и ако можеш да чујеш „жвиждање“ ваздуха у усисној грани нешто није како треба. Има ту још проблема.

Између сваког штеловања морао сам да оставим мотор да се охлади, јер горива смеша може да се штелује само кад је радна температура између 85°Ц и 95°Ц, пре и после тога мотор ради богатије и просто је немогуче да се коректно наштелује иста. Кренуо сам на задњу пробну вожњу и кад сам упалио мотор овај после минут или два рада је почео да „штуца“ у вертикалну усисну грану и не престаје, а до пре пола сата је ради нелоше. Код 998 то ради само кад је сауг повичен сасвим мало јер је кабал за исти прикачен на вертикалну усисну грану и кад се ручица сауга повуче до краја отвори се и хоризонтална грана и тако ради као сауг. Проверим ручицу сауга, али она је врачена до краја, то није проблем, проверим механизам на вертикалној усисниј грани за сауг и видим да се не врача до краја. Отпустим мали шрафић који омогучава штеловање сајле сауга и наштелујем сајлу да се механизам врача како треба. Сад сам морао поново да проверим усисне гране дали су балансиране. Код свих Дукатија оне се балансирају следећом редоследом;

Потпуно се затворе оба шрафа за проток ваздуха на леру, пусти се да агрегат постигне радну температуру, одвртањем ручице гаса провери се балансирање на 2500 обртаја, па на 3000 обртаја и на 3500 обртаја. Наштелују се усисне гране да буде исто на свим обртајима. Ако је то просто немогуће , тада се наштелује тако да буду што је приближно могуће. Отворе се шрафиви за проток ваздуха један пун круг и после тога следи штеловање гориве смеше.

Сад сам морао путем дијагностоке да одузмем проток горива да би добио одговарајуче вредности издувних гасова. Отиша сам у дебели минус тј. са 0 на -20 да би добио једнаке вредности издувних гасове на вертикалном и хорзонталном цилиндру. Сваки пут кад пређем из плуса у минус мотор ради сувише сиромашно кад се затвори гас и пуца из ауспуха што није коректно (то сам морао да урадим јер је сад вертикални цилиндар радио доста богато у односу на хоризонтални). Отишао сам на пробну вожњу, одазив на гас је фантастичан, али пуца из ауапуха на одузимању гаса баш онако непријатно, а и не вози се лепо у другој брзини на 2500 обртаја на константном гасу. Кад сам се вратио оставио сам мотор да се охлади пола сата и одлучио сам да скинем обе бризгаљке. Кад сам то урадио ставио сам их на пробни сто и видио да вертикална бризгаљка прска на страну, а хоризонтала право на доле што је исправно. Срећом имао сам две половне које су биле исправне па сам упарио са хоризонталном, чак су имале и исти проток после тестирања на пробном столу. Монтирао сам упарене бризгаљке и вратио подешавање протока горива путем диагностике на нулу 0 са -20, вратио шрафове за проток ваздуха на леру да буду отворени један пун круг. Вертикални цилиндар показује на апарату за мерење издувних гасова ЦО 0.16 %, а на хоризонталном ЦО 2.05%, померио сам проток горива са 0 на 3 и добио очитавање на оба цилиндра ЦО 3.89% са малим померањем оба шрафа за проток ваздуха на леру. Вертикални шраф сам оставио на 3/4 круга да буде отворена, хоризонтални на 1-1/8 круга да буде отворен. 998 је коначно прорадио, а звук је сад већ мелодија за уво.

Можда и до сад један од мотора који је имао највише проблема, а који су били повезани једно за друго. Препостављам да је колега који је сервисирао мотор, урадио ово јер није имао адекватне алате/инструменте.

… пошто је мотор радио богато на вертикалном цилиндру сервисер пре мене је то прешио тако да је наштановао сајлу сауга да би се лептир отворио и да тај цилиндар радио сиромашније. Потенциометар лера гаса је препостављам исто тај сервисер наштеловао тако да очитава 2.3° или 398мВ кад је лептир затворен, уместо 0.0 ° и 150мВ кад се потенциометар нулира. Па кад се потенциометар лера гаса намести да агрегат ради на леру на 1100 обртаја дијагностика очитава 0.7° и сад се несечам миливолти. Тиме је компјутер преварен и због тога убризгава мање горива у цилиндре. Али сервисер није предвидео да је кабал од свечице кородирао и  да је хоризонтални цилиндар радио богатије од вертикалног због слабије варнице.

1 thoughts on “2002 Дукати 998

Постави коментар