2004 Априлиа РСВ 1000 Фактори

2004 Априлија РСВ 1000 Фактори, (Хага и Едвардц издање). Километража је непозната јер то годиште има проблема са инструмент таблом. Ако акумулатор ослаби или се раскаче клеме на дуже време, километража се врати на фабричко подешавање или вам на нулу. 

Овај мотор нисам видео 5-6 година јер га је тадашњи власник продао и нови власник није користио моје услуге. Садашњи власник је тип којег познајем скоро 20 година. Мотор наводно ради сувише богато и осети се живо гориво ако возиш из њега. Неко је пре ставио Павер Командер 3 да би наводно радио како треба, али ја сам откачио павер командер и вратио све на фабричко стање. Први видео је док чекам да се мотор загреје и у исто време очитавам вредности издувних гасова.

Предњи цилиндар је очитавао сувише сиромашно, а задњи цилиндар је очитавао сувише богату смешу. Кад сам проверио на предњем цилиндру шраф за проток ваздуха на леру је био одврнут скоро два пуна круга, а на задњем цилиндру потпуно затворен. Ја сам затврнуо проточни шраф на предњем цилиндру и одврнуо за пола круга на задњем цулиндру. Тиме сам добио однос издувних гасова на 0.5% што је било подношљиво и био сам задовољан. Следећи видео јер кад сам пустио мотор да упали и угаси вентилатор 3-4 пута

Као што видите, вредности издувних гасова су сасвим другачија него на прошлoм видеу. Знао сам што је био проблем и зато сам прскао одмашчиваћ за кочнице да видим промену вредности на инструемту. То је потврдило моју сумљу да су лоше манжентне на усисној грани.

Срећа па 95% италијана има ове прикључке за мерење вредности издувних гасова. Они који немају ја носим код бравара да то направи и завари да имам за убудуће. Мотори који немају ову фабричку опцију, а ако имају проблема како раде и тешко је направити дијагнозу. Једино решење је да се скину гране и да се направе прикљушчи на свакој грани засебно, да би се узео узорак са сваког цилиндра.  Тачно је да се може узети узорак са лонца, али то није тачан и тешко је тако одредити који цилиндар ради богатије, а који сиромшније.

Намерно нисам сликао дијагностику. Јер на овом мотору све ово може да се подеси без дијагностике, а ако је рачунар пребачен на мапу 2. Ако није као што је био случај овде, проверио сам у ком положају и којој вредности је потенциометар гаса, да ли алтенатор пуни на лету и која је разлика у потпритиску сваког цилиндра.  То су само неке ситнице на које треба да се обрати пажња. 

Потпритисак у цилиндру код овог модела се може очитати путем дијагностике. Нешто што је овај модел имао пре 19-20 година то је сада сасвим уобичајено код многих мотора. Путем сензора који очитава потпритисак у свакој усисној грани (MAP) може да се види колико хектопаскала „вуче“ сваки цилиндар. Усисна грана на овом моделу нема могућност подешавања или синхронизације оба цилиндра, јер је направљена тј. изливена из једног конада. Да би се на леру подесили усиси да агрегат ради мирно. Од већег очитаног броја, мањи се доведе на неких 50 хПа мање. Тако што се оба проточна шрафа заврну у усисну грану до краја, а шраф на цилиндру са мањом вредношћу полако одврће док се не добије тих 50 хПа мање од очитане вредности другог цилиндра.На овом видеу може се видети како то изгледа док се агрегат загрејава.

Некада се деси да тих 50 хПа не може да се погоди јер горива смеша неће да буде како треба. Па зато је веома тешко да се користи само један инструмент да би се овај модел подесио да ради како треба. Још мора да се обрати пажња на очитавање вредности потенциометра гаса у миливолтима и степенима. Јер то је можда и најчешћи узрок многих проблема… (воле кокеге да одврћу и померају сам потенциометар). Овако изглрда кад се мотор загреје.

Можете приметии да је сонда за издув искључена и не очитава никакву вредност. Ово се постигне кад се пребаци рачунар на мапу 2 (Variant 2) путем дијагностије. Ако то није урађено само можете да подесите синхронизацију усисне гране и да се уздате у сонду за издув да покуша да подеси гориву смешу и да мотор ради фино. Тешко ће то бити јер овај модел има једну сонду и то је немогућа мисија. Ја не користом вакумометре због тога јер је преко дијагностије много прецизније и лакше, јер имам све на једном месту. На овом моделу од 2004-2008 бризгаљке су веома осетљиве на етанол у гориву. Често не прскају исто и то се одражава на подешавање гориве смеше. Да би се бризгаљке скинуле са усисне гране потребо је купити репарациони кит заптивки и гумица од априлије или бити вешт у прављењу нових заптивки. Аутомат за лер гас може да се запрља и да ради лоше што може да се одрази на лер гас.

Кад сам заменио манжентне проверио сам да ли има још који проблем. Мотор јер радуо на леру много боље и вредности издувних гасова су биле у распону од 0.08% што је више него идеално. 

Постави коментар